Det dalende medlemstal stiller – sammen med udviklingen på arbejdsmarkedet – store krav til fagbevægelsen.
Det store spørgsmål lyder:
Hvordan sikrer vi, at de fleste lønmodtagere på fremtidens arbejdsmarked er medlem af FH-fagbevægelsen?
Det skal vi finde svar på i 2022. I løbet af året skal konklusionerne fra FH’s kongresprojekt om ”fremtidens arbejdsmarked og organiseringen af lønmodtagerne” behandles og endelig besluttes på FH’s første ordinære kongres.
Gentænkning af OK-indsatsen
Kongresprojektets konklusioner tænkes også sammen med beslutningsoplægget om OK-indsatsens fremtid.
OK-indsatsen har siden 2012 været fagbevægelsens fælles oplysnings- og brandingindsats, der synliggør værdierne ved overenskomster, fag og fagforeninger over for målgruppen af de 20-40 årige.
OK-indsatsen er løbende blevet tilpasset og skal nu gentænkes – et arbejde, der blev påbegyndt i 2021 og strækker sig ind i 2022.
Understøtte FH-sektionernes lobbyarbejde
FH vil generelt arbejde med at skabe synlighed om fagbevægelsens arbejde gennem presse- og kampagnearbejde, hvor de politiske, organisatoriske og kommunikative indsatser spiller sammen, og hvor der koordineres med FH-sektioner og FH-medlemsorganisationer.
FH-sektionernes arbejde med den politiske interessevaretagelse skal udvikles og understøttes yderligere i 2022.
Der vil være særligt fokus på at følge op på de løfter, lokalpolitikerne afgav til lønmodtagerne i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget.
Der fastlægges i øvrigt særlige mål for FH-sektionerne, der støtter op om Årets Indsats 2022 og styrker den samlede gennemslagskraft.
Forberedelse af folketingsvalg
Da der skal være folketingsvalg senest i juni 2023, vil FH i 2022 udarbejde en strategi for kampagneindsatsen op til og under næste folketingsvalg.
Understøtte de faglige unge i FH-fællesskabet
FH vil fortsat understøtte fagligt aktive unge i at engagere og motivere deres kolleger og medstuderende til at organisere sig i FH-fællesskabet. Det skal ske gennem videndeling og erfaringsudveksling på uddannelsesforløb og konferencer.
FH vil arbejde for, at vilkårene for faglige unge sættes på dagsordenen. Efter to år med begrænsninger på det internationale arbejde vil FH i 2022 styrke det nordiske samarbejde blandt ungdomsfagbevægelsen samt det europæiske ungdomsarbejde i ETUC.
Stærke og dygtige tillidsvalgte
Stærke og involverende tillidsvalgte er helt centrale for at kunne imødegå de udfordringer, som lønmodtagerne og fagbevægelsen står overfor i de kommende år. FH vil arbejde på at skabe de bedst mulige forudsætninger for et stærkt kompetence- og uddannelsesfællesskab målrettet tillidsvalgte.
FH som brobygger og bindeled
FH har en position og et ansvar for at igangsætte og udvikle nye initiativer til gavn for medlemsfællesskabet. Derfor vil FH arbejde for, at fællesskabets styrke kan give de enkelte medlemsorganisationer økonomiske fordele, fælles fremtidige administrative muligheder og skabe videndeling på tværs af fællesskabet.
Indsatser i 2022
- FH vil videreføre arbejdet med kongresprojektet med fokus på at indfri kommissoriet for arbejdet, hvor hovedopgaven er at udarbejde forslag, FH’s kongres kan tage stilling til som et modsvar til de udfordringer, analyserne optegner.
- OK-indsatsen skal i 2022 gennemføre tre delkampagner, som understøtter forbundenes organiserings- og fastholdelsesindsats med fokus på det fælles OK-mærke.
- FH vil udarbejde et beslutningsoplæg til FH’s kongres i 2022 om gentænkning af OK-indsatsen, der revurderer formålet og målgruppen for OK-indsatsen.
- FH vil udvikle FH-sektionernes og FH-kommune- og regionsudvalgenes politiske gennemslagskraft yderligere, herunder gennem understøttelse og udvikling af systematisk lobbyarbejde. Der vil være særligt fokus på opfølgning på kommunal- og regionsrådsvalget.
- FH vil fastlægge særlige mål for FH-sektionerne i 2022. Målene skal bidrage til at understøtte FH’s politiske målsætninger på de områder, hvor en lokal indsats kan styrke den samlede gennemslagskraft.
- FH vil forberede en strategi for kampagneindsatsen op til og under det næste folketingsvalg.
- FH vil understøtte fagligt aktive unge i at engagere og motivere deres kolleger og medstuderende til at organisere sig i FH-fællesskabet. Det skal ske gennem videndeling og erfaringsudveksling på uddannelsesforløb og konferencer. I 2022 vil FH derfor afvikle Fagbevægelsens Ungdomsorganiserings Konference, et fagligt meningsdannerforløb og løbende facilitere netværksarrangementer for ungdomskonsulenter og valgte i FH’s medlemsorganisationer.
- FH vil arbejde på at tilbyde medlemsorganisationerne flere digitale værktøjer til at udvikle den løbende service til deres medlemmer og samtidig give mulighed for at skabe smartere arbejdsgange i forhold til medlemsbetjening og administrative processer. FH kan med sin position forhandle rammeaftaler, som stilles til rådighed for de medlemsorganisationer, der ønsker det, og på den måde medvirke til en økonomisk besparelse i de enkelte forbund, samt medvirke til at medlemmerne kan dele erfaring og viden med hinanden.
- FH vil tage initiativ til at etablere forskellige former for netværk, som medlemsorganisationerne kan gøre brug af. Netværkene kan have forskellige målsætninger, men har som hovedformål at styrke fællesskabet og bruge mulighederne, der ligger i dette, til at skabe fælles besparelser, kompetenceudvikling og erfaringsudveksling på tværs af fællesskabet.
- FH vil udvikle og tilbyde kurser og videnformidling til ansatte i medlemsorganisationerne. FH besidder en viden og spidskompetencer på en række områder, som på en struktureret og systematiseret form kan formidles til medlemmerne gennem kurser og formidlingsaktiviteter.
- FIU vil fortsat arbejde med at skabe rammer for et bredere samarbejde om uddannelse af tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt øvrige tillidsvalgte.
- FIU vil gennemføre en længere række udviklingsprojekter vedtaget af FIU-Udvalget, herunder et projekt målrettet tillidsvalgte, der i samarbejdet med det øvrige FH skaber lokal synlighed om arbejdsmiljøpuljen.
- FIU vil gennemføre efteruddannelse af forbundenes ansatte og valgte med underviseropgaver samt udvikle fleksible læringstilbud via digitale medier med det formål at øge tilgængeligheden for alle tillidsvalgte, uanset om de deltager i uddannelse eller ej.
Kongresvedtagne indsatser i kongresperioden 2019-2022
7.1. Lønmodtagernes vilkår skal sættes på dagsordenen og medlemsorganisationerne skal understøttes gennem udviklingsaktiviteter, lobbyarbejde, kampagner, valgkampe og vidensspredning.
7.2. Lokal og central politisk interessevaretagelse og kampagner er en vigtig prioritet. Derfor skal der være fokus på at styrke hovedorganisationens lokale sektioner ved at organisere så mange lokale fagforeninger som muligt til hovedorganisationens lokale arbejde.
7.3. Der skal være fokus på medlemsanalyser og udvikling af tilbud og services
7.4. Medlemsrekruttering og organisering er afgørende for fagbevægelsen. Derfor skal hovedorganisationen sikre systematisk videndeling og erfaringsudveksling.